Barion Pixel

III. Bódva-völgyi 56-osok Emléktúra Galvácson 

2019. október 22-én immár harmadik alkalommal rendeztük meg az 56-os Emléktúrát Galvácson.

A sok lelkes résztvevő, az ünnepi megemlékezés, a gyönyörű táj, a finom étel és a napsütéses időjárás igazán felejthetetlenné varázsolták az eseményt.

Emlékeztünk, hiszen a program az Edelényi Járás 1956-os forradalmi eseményeit, résztvevőit, az akkori életérzést próbálta megidézni. Rövid ünnepi műsorral indítottuk a napot, ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a Szendrői Református Általános Iskola tanulóinak, Slezsák József Polgármester Úrnak, dr. Hatvani Zoltán, egykori nemzetőrnek és Benke András tiszteletes úrnak, aki áldással indította útnak a kirándulókat. A környékbeli falvak és civil szervezetek képviselői az ünnepi köszöntők után elhelyezték az emlékfalon a kegyelet virágait. A megemlékezés részeként egy fellobogózott korabeli Csepel teherautóra is felszállhattunk, az ifjú forradalmárok csoportképeket is készítettek! A miskolci II. Rákóczi Ferenc Könyvtár munkatársai szervezésében a helyszínen egy könyvtárbuszban is tájékozódhattunk az 56-os eseményekről.

Túráztunk is, hiszen az emlékezés részét képezte egy 5,2 km hosszú túra a „Bódva-völgyi 56-osok” tanösvényen. Két dolgot igyekeztünk tehát egybekapcsolni: a természetjárást, a kirándulást a szép környezetben való elmélkedéssel, a történelmi múlt felidézésével. A résztvevők létszáma megközelítette a 300 főt, összesen 6 iskolából érkeztek diákcsoportok, Miskolcról, Edelényből és Szendrőből, velük túrázott a Szendrői Természetjáró Szakosztály is.

A túra induló pontja a faluház előtti 1956-os emlékmű volt, innen a Tanösvény a zöld T jel mentén három 56-os forradalmár kopjafája mellett halad el és vezet a Görög-bércre, a „Bódva-vögyi 56-osok” Emlékoszlopa melletti kilátóponthoz. Az itt felállított ellenőrző pontnál a csapatok szusszanhattak egyet és megcsodálhatták az eléjük táruló szemet gyönyörködtető panorámát. Látni innen a Szalonnai hegység lankáit, a Martonyi és Meszes között megbúvó Rakacai víztározó csillogó kék tükrét, a Szádellői völgy fehér szikláit az előtte magasodó Torna várával. A tiszta időnek köszönhetően a messzeségben északról az Alacsony-Tátra hegyvonulatai is felsejlettek. Visszafelé újabb öt kopjafa hirdette ’56 hőseinek emlékét. A csapatok 2 óra alatt tették meg a távot. A faluházhoz érkezve valamennyi túrázó, oklevelet és kitűzőt kapott. Kellemesen elfáradva jól esett mindenkinek a faluház mögötti füves téren megpihenni, és elfogyasztani a 3 nagy üstben készült finom gulyáslevest.

Az egyesületünk tagjai immár többgyermekes családosként ezen a túrán is a „Magvető” szerepét szerették volna betölteni, a természetjárás megszerettetését, megismertetését tűzve ki célul. Köszönjük a Földes Ferenc Gimnázium 11 lelkes, ügyes önkéntes segítőjének munkáját a regisztrációnál, az ellenőrző pontnál, a jelvények és emléklapok kiosztásánál és az ételosztásnál!

Földesista önkéntesek
0
KOSÁR
  • No products in the cart.